НОВИНИ


ОГНЯН ОГНЯНОВ С ПЪРВИ РЕЗУЛТАТ В СВЕТА

От проведения в Хонконг между 31 август и 3 септември финал на Хонконгската международна математическа олимпиада (HKIMO), Огнян се върна със златен медал и купа. Те бяха завоювани с първи резултат в света за ІV клас.
В състезанието взеха участие над 1200 представители от 10 държави - България, Хонконг, Иран, Индонезия, Филипините, Киргизстан, Украйна, Малайзия, Мианмар и Тайланд. Регламентът на състезанието определя 120 минути за решаването на 30 задачи от различни области на математиката - геометрия, комбинаторика, аритметика, теория на числата и логика, като всички задачи са с повишена трудност и отворен отговор.
По-рано тази година, на проведения дистанционно квалификационен кръг на олимпиадата, Огнян беше единствен участник от всички класове и държави, който постигна максимален резултат, за което беше официално поздравен на сайта на олимпиадата от президента на HKIMO.

Това високо отличие е четвърто поред от участията на Огнян в азиатски олимпиади през изминалата година. Той донесе златни медали за България от TIMO (Тайланд), SIMOC (Сингапур), WMI (Южна Корея) и HKIMO (Хонконг). Със своите първи места на финалите на HKIMO и TIMO, Огнян завоюва правото си на участие във финала на Световната международна математическа олимпиада (WIMO), който ще се състои в Индонезия от 29 до 30 декември тази година.

Огнян е член на Клуб 2015, Клуб 2016 и Клуб 2017 
на Фондация „Димитър Бербатов”, лауреат на Голямата награда за 2016 г.