НОВИНИ


ДАВИД ЦАКОВ С НОВО ЗЛАТО

 

От 31 август до 3 септември в Хонконг се проведе Хонконгската международна математическа олимпиада (HKIMO). Право на участие в нея Давид получи със златния си медал от състоялия се дистанционно през май квалификационен кръг.
За Хонконг заминаха 22-ма ученици от 7 до 14 г. от шест български града – София, Русе, Сливен,Стара Загора, Казанлък и Пловдив. Веднага след дългото 24 часа пътуване, преодолявайки 5-часовата разлика във времето, Давид се яви на състезанието, на което реши 30 задачи за 120 минути (формат на повечето азиатски състезания). Всички задачи са с отворен отговор и повишена трудност, изискващи знания за по-горен клас. Задачите са от пет различни области на математиката – геометрия, комбинаторика, аритметика, теория на числата и логика. За  да се подготви за тази олимпиада, Давид решава задачи през цялата си лятна ваканция. Трудът му бе възнаграден - той спечели не само златен медал, а и шампионска купа с втори резултат в света.
HKIMO е пореден връх, покорен от Давид. С този златен медал, както и със златото от финалите на TIMO, Давид получи право на участие в големия финал на Световната международна математическа олимпида (WIMO), който ще се проведе на 29 до 30 декември в Джакарта (Индонезия). Там той ще има възможността да слуша лекции, водени от изявени математици от цял свят.

Давид е член на Клуб 2014, Клуб 2015, Клуб 2016 и Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов”. Двукратен финалист за Голямата награда – за 2014 и 2015 г.